RUDI KIRAR: "Pustil sem srednjo šolo, a izobraževal sem se mnogo"

Objavil: Rudi Kirar | Datum objave: 09.01.2014

Rudi Kirar je uspešen slovenski podjetnik, ki ni dokončal srednje šole, saj se je odločil, da bo raje bral knjige, ki ga zanimajo in ne knjige, ki so po šolskem sistemu določene. 
Ne spodbuja mladih, naj tudi oni pustijo šolo, nikakor ne. Jih pa spodbuja, naj v življenju pridobijo tudi veščine, ki jih šola nima v svojem učnem načrtu. 
 
Povprašali smo ga, katere so tiste veščine, ki vam bodo pomagale v življenju na vaši poslovni poti. 
 
Pustili ste srednjo šolo - če bi se vrnili v svoja najstniška leta, a bi ponovno storili ta korak ali ne?

Rudi Kirar: "Verjetno da. Danes sem prepričan, da sem se aktivno podal na podjetniško pot prav zato, ker nisem imel formalne izobrazbe, a vedel sem, da v življenju moram preživeti. Zato sem v nekaj letih prebral preko 300 knjig o podjetništvu, prodaji in vodenju ter odprl svoje podjetje ..."
 
Katere pa so tiste veščine, ki jih v življenju nujno potrebujemo, da smo uspešni na poslovni poti, vendar jih niste pridobili v šoli?
 
Rudi Kirar: "Naj vam jih naštejem le nekaj, katere boste potrebovali na kateremkoli poslovnem področju: 
 
1. PRODAJA
Naučite se prodajati. vedno in povsod v življenju bo ta veščina cenjena. In vedno bolj je cenjena. 
 


2. KOMUNIKACIJA
Naučite se komunicirati z ljudmi. Sliši se preprosto in vsakdanje, vendar v praksi se pokaže, da le redki znajo kvalitetno komunicirati z drugimi. To zajema govorjenje na način, da te sogovornik razume, kakor bi ti želel da te razume, in aktivno poslušanje ter razumenje sogovornika na način, kakor on želi, da je razumljen. 
 
3. TIMSKO DELO
V šolah smo bolj kot ne tekmovali med seboj z ocenami (no, jaz sicer nisem bil v tej tekmi, hehe). V realnem življenju pa potrebujete sodelavce, poslovne partnerje ali pa šefe, s katerimi boste ob dobrem sodelovanju in timskem delu dosegali izjemne rezultate. Še nobeno veliko delo se ni ustvarilo zgolj z eno osebo, vedno je v ozadju nek tim. 
 
4. VODENJE
Družba si želi vodij. Potrebuje vodje. Nekateri so vodje, drugi sledilci. V kolikor želite biti na vrhu poslovnega sveta, boste morali postati vodja. 
 
Uf, in še dolgo bi lahko našteval ..."
 
g. Rudi Kirar, a svetujete mladim, naj bodo podjetniki?
 
Rudi Kirar: "Ni vsakdo za podjetnika. Tako kot tudi ni vsakdo za zdravnika, niti ne za kuharja. Pomembno pa je, da se mladi vprašajo, kaj bi sploh radi bili in počeli v življenju. Če bi iskreno rad bil zdravnik - odlično, v tem primeru moraš pridobiti formalno izobrazbo itd. Jaz osebno sem že kot dijak vedel, da želim biti podjetnik. Zato sem tudi izbral to pot. Ni pa enostavna. Naj ne mislijo, da je biti podjetnik nekaj enostavnega in odličnega, ker lahko zato pustite šolo ... Ne, je zelo težavna pot in tega naj se zavedajo že v začetku."
 
Imate še kaj direktnih koristnih in kratkih nasvetov za dijake?
 
Rudi Kirar: "Seveda. Izpostavil jih bom le nekaj, kateri mi najprej pridejo na misel:
 
1. Vedno se sprašujte kdo ste, kaj si želite in kako se ob tem počutite. Morate poznati sebe, in iz sebe izhajajte. 
 
2. Izogibajte se navalu negativnih informacij s strani medijev, okolice, celo šole. Nič vam ne pomagajo, škodijo pa zelo. Poleg tega ne verjemite vsemu, kar povedo v medijih. 
 
3. Zapisujte si cilje. Kaj želite doseči in kdaj? Cilji naj bodo natančni, podprti s čustvi in odgovori na vaš ZAKAJ bi to želeli. 
 
4. Imejte radi denar. Le tako ga boste lahko imeli in le tako boste lahko v življenju ustvarjali, izkoriščali svoje talente in sposobnosti ter za seboj pustili dodano vrednost. 
 
5. Ne zanašajte se zgolj na formalno izobrazbo. Seveda je tudi pomembna, še posebej za tiste, ki želijo biti zdravniki, odvetniki ... Ampak ob tem se zavedajte, da je tista diploma, ki jo držite v rokah, samo en majhen delček vaše karierne poti. Naučiti se boste morali še mnogo drugega, če želite biti v življenju uspešni."
 
6. Ne pozabite, da je življenje sestavljeno iz več področij - denar, kariera, družina, duhovnost, zdravje, prosti čas, prijatelji ... Imejte urejena vsa področja, če želite živeti polno življenje."
 
Pred kratkim ste napisali tudi knjigo Nevrologična motivacija. O čem govori knjiga?
 
Rudi Kirar: "Knjiga je skupek mojih misli, izkušenj, znanj in zgodb, ki sem si jih nabral tekom več let podjetništva. Nekaj je, kaj te naučijo knjige, drugo so pa prave izkušenj in realnost. In to sem zapisal tudi v knjigi, saj želim pomagati tistim, ki si pomoči želijo in točno vedo, da bi v življenju radi dosegli nekaj več. Takim bo knjiga pomagala."
 
Kaj mislite, da najbolj manjka današnji generaciji dijakov in študentov, glede na vaše izkušnje, saj je v vašem podjetju delalo že kar nekaj mladih?
 
Rudi Kirar: "Odločnosti in akcije. To celotno generacijo je družba naučila predvsem razmišljati in razmišljati ... a bolj malo delati. Zavihati rokave in delati. Poleg tega je večina neodločna o večini stvareh. Bodi odločen in potem stoj za svojo odločitvijo, prevzemaj odgovornost!"
 
Mislite, da imajo mladi danes dovolj znanja?
 
Rudi Kirar: "Znanja imajo dovolj. Včasih še preveč. Večini pa manjka vedenje, kje bodo to znanje potrebovali in kako ga uporabili. En primer - vsakdo ima v šoli športno vzgojo. Sam je nisem maral. Nihče pa mi ni resnično povedal (na način, da bi to dojeli), kaj mi bo šport v življenju sploh pomagal, zakaj ga potrebujem. Danes se končno sam zavedam, kako pomembna je športna aktivnost in skrb za telo, saj sem sam prišel do tega spoznanja. Če bi to vedel že prej, bi mi verjetno bilo lažje ..."
 
Imate še kakšen nasvet, zaključno misel za naše dijake?
 
Rudi Kirar: " Če to mame berejo, moram reči: Dijaki, hodite v šolo in bodite pridni! :)
Potem pa dodam še: Veliko se sprašujte o sebi, poslušajte sebe, svoje misli, svoje želje in svoje telo, ter se ne pustite zunanjim vplivom, da vodijo vaše življenje. Bodite odločni, vedite, kaj bi radi bili v življenju ter sledite tej poti! Tecite, izogibajte se alkoholu (ki vas res zgolj uničuje - sam se vse to preizkusil) in drogam, jejte zdravo. Razmišljajte veliko, a še več delajte. Ne bojte se neuspehov. In vsak dan se zavedajte, da se res le enkrat živi in da ste zgolj vi kreator svojega življenja."Komentarji[ Seminarske naloge ] [ Angleščina ] [ Biologija ] [ Fizika ] [ FOV ] [ Geografija ] [ Kemija ] [ Matematika ] [ Nemščina ]

[ Psihologija ] [ Računalništvo ] [ Referati ] [ Slovenščina ] [ Sociologija ] [ Umetnost ] [ Zgodovina ] [ Francoščina ] [ Ekonomija ]